mandag 16. september 2013

Baard Fiksdal - Kvinnelige gründere forteller

Husker dere min kollega Baard, som skriver de fantastiske petitene jeg krydrer bloggen med fra tid til annen? Vel, nå har han skrevet bok. Jeg fikk den på skrivebordet mitt i går, nytrykket og velduftende. "Kvinnelige gründere forteller" ble tittelen. Jeg er glad han valgte å skifte forsidebilde, førsteutgaven hadde nemlig noen roser som minnet meg om intimvåtservietter. For å synliggjøre menneskene bak selskapene som ofte diskuteres i opphetede debatter om bemanningsbransjen eller privat drift av kommunale omsorgstjenester, fikk Baard dette oppdraget. Kvinner er ofte i flertall i "de myke tjenestene", men når disse bruker kunnskapen sin til å grunnlegge et selskap møter de fort offentlig motstand.

I forordet sier NHO Service ved Petter Furulund følgende:
"Det er over en halv million nordmenn som drømmer om å bli gründere. Bare en av fire som satser er kvinner. Svært mange lykkes ikke, viser undersøkelser som Ipsos MMI utførte i 2012. Denne publikasjonen gir deg erfaringer som er verdt å lytte til hvis du skal lykkes i å bygge opp en virksomhet fra grunnen av."

Baard Fiksdal har i perioden juni 2012 til mai 2013 portrettert 11 kvinner. Til daglig er Baard Fiksdal Informasjonssjef i NHO Service.


Forfatter: Baard Fiksdal

Tittel: Kvinnelige gründere forteller (2013)

I et nøtteskall: 11 portrettintervjuer av kvinner fra 19-70 år innen ulike bransjer forteller hva som har drevet, utfordret og hjulpet dem.

Favorittutdrag:

Under en høyere himmel – Heidi Wang:

Far blir etter hvert en bygdetulling som går rundt og gjør rare ting. Han hilser på folk han ikke kjenner, prøver å handle uten penger i butikken, blir usikker i det meste. Han trekker seg inn i seg selv og blir mer og mer passiv. 

      -Helsevesenet er tydelige på hva vi sannsynligvis har i vente: Min far vil trolig få angst, bli aggressiv, slite med inkontinens og oppføre seg som et vanskelig barn. Hans samboer gjennom mange år er dypt fortvilet og sier at dette tør jeg ikke være med på. Det er et fryktelig tungt valg å ta, men jeg forstår henne godt, sier Heidi. Når farens samboer flytter, får Heidi hovedansvaret for omsorgen.



     Far blir gradvis dårligere og dårligere i 2003-2006. Kommunen tilbyr hjemmetjenester med tilsyn. Det vil si at de stikker innom med tabletter en gang i uka. Mot slutten kommer de på daglige tilsyn. Men tilbudet om aktivitet er sørgelig begrenset. Når hun kommer med forslag til hva det offentlige kan gjøre for faren ble svaret etter hvert "det er en god ide, det burde noen gjøre". Men det er ingen som gjør det! 
      Slik fødes ideen. Heidi bruker farens penger, starter firmaet Noen AS og ansetter tre personer på deltid for å gjøre hverdagen bedre. Slik blir dagene gode. Faren blir hverken deprimert, engstelig eller aggressiv. Når han dør i 2007 begynner Heidi å utforske hvordan hun kan bruke sine erfaringer og hjelpe andre. Inaktivitet, depresjon og angst. Følelsene av ikke å mestre hverdagen. Meningsløshet. Dette er viktige stikkord som følger i kjølevannet av demens.

 
Tanker i ettertid:
En inspirerende liten bok på rett i underkant av 150 sider forteller om livene og virket til 11 kvinnelige gründere. Her får vi innsyn i hva som motiverer og driver dem. Det er kanskje kleint å si, men disse kvinnene vekker en viss glede og optimisme i meg. Noen ser problemene, noen gjør noe med dem – og skaper samtidig arbeidsplasser for andre. Jeg syntes det er flott. Samtidig inkluderer enkelte av intervjuene konkrete råd til de som vurderer å starte opp noe selv. Det gjør boken til noe flere kan glede seg over. 
 
Anbefales: Kvinner som selv har lurt på å starte noe eget, jeg ville også si at LO og Fagforbundet burde lese den, for å bli bedre kjent med dem de motarbeider i det daglige.
 
Boken inneholder intervjuer av følgende personer:
  • Ester Belsvik (Høvdingen) – Nor Tekstil AS
  • Christina Væting Nergård (Nybegynneren) - M og Jobb under 18
  • Bjørg Fjell (Grunnfjellet) – Bjørg Fjell AS
  • Lene Vonka (Sjokolade, sjarm og sekretærer) – Lenas Helsepersonell AS
  • Nina Torp Høisæter (Å stå i stormen) – Norlandia Care, senere Aberia HealthcareAS
  • Solfrid Sand og Inger-Lise Johansen (En av de utstøtte) – NovaRen
  • Heidi Wang (Under en høyere himmel) – Noen AS
  • Katharine Gude Aspvik (Lykketreff) – Smart Bemanning AS
  • Unn Breisnes (Alltid på vakt) – Skan-kontroll AS
  • Trude Wester (Problemløseren) – Tromsø Private Omsorgstjeneste (TPO)


Er du interessert i å lese boken? Send Baard en mail, så sender han den i posten til deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS