onsdag 4. februar 2015

L. Svendsen – Arbeidets Filosofi

I forbindelse med storstreiken i forrige uke bestemte jeg meg for å lese boken arbeidets filosofi. Arbeidslivet har forandret seg stort gjennom tidene, det samme har våre forventninger til hvordan det skal være å jobbe.

Lars Fr. H. Svendsen er professor i filosofi på universitetet i Bergen, prosjektleder i Civita og har utgitt bøker som har blitt oversatt til 24 språk. Best kjent er kanskje Kjedsomhetens filosofi og Ondskapens filosofi. Jeg fikk boken under deltagelse på et seminar i regi av Civita i 2013.



Forfatter: Lars Fr. H. Svendsen

Tittel: Arbeidets Filosofi (2011) – originalt utgitt på engelsk under tittelen Work.

Sjanger: Sakprosa, filosofi

Sideantall: 167

Om boken: Vi blir stadig kortere i jobbene våre – på mange måter kan man si vi har tatt med oss konsumentvanene våre inn i arbeidslivet. Å arbeide skal være både morsomt og meningsfylt, og ofte utgjør arbeidet en stor del av identiteten vår. Men hva skjer dersom arbeidslivet skuffer oss, eller verre – dersom vi trives så godt i det at vi lar det overskygge andre og viktigere deler av livet?

Filosofen Lars Fr. H. Svendsen utforsker meningen med arbeid, vi serveres klassiske og moderne teorier om arbeid. Vi ser på utviklingen av synet på arbeid fra forbannelse til kall, meningen med arbeid, fordelingen av arbeidsoppgaver i et samfunn, balansen mellom arbeid og fritid, det å bli ledet og betalt, og hvordan det er å arbeide i et rikt og moderne samfunn. Han drodler også litt rundt et samfunn uten arbeid.

Utdrag:
I idehistorien er det to perspektiver på arbeid som utmerker seg: Noen betrakter arbeid som en meningsløs forbannelse, og andre som et meningsfullt kall. Det første synet dominerte fra antikken til reformasjonen, og det andre fra reformasjonen og fremover. Ingen har nedvurdert arbeidet mer enn antikkens greske filosofer. Det finnes ikke noe eget ord for arbeid på klassisk gresk.

Produktivitetsnivået har økt betydelig etter andre verdenskrig. Faktisk er det mer enn fordoblet. Dette betyr i utgangspunktet at vi kunne hatt den samme levestandarden som for femti år siden, men bare jobbet halvparten så mye som den gjennomsnittlige arbeideren den gang. Poenget er: Hvis du er fornøyd med en bestemt materiell levestandard og aldri har ønsket å heve deg over det nivået, vil produktivitetsøkningen gi deg mer og mer fritid. Snarere enn å utnytte produktivitetsøkningen til å gi oss mer fritid, har vi valgt å heve levestandarden, slik at vi – målt ut i fra nivået i tidligere samfunn- er blitt ufattelig velstående. Den gjennomsnittlige leseren av denne boken har det materielt bedre enn 99 prosent av alle mennesker som noensinne har levd. De fleste konger og dronninger i tidligere dager ville vært misunnelige på vårt velstandsnivå. Selvfølgelig virker det ikke slik for oss, men det er bare fordi vi tar denne levestandarden for gitt.

Balansert og tilgjengelig 
Bokens styrke er at den er nyansert og at forfatteren gjør materien lett tilgjengelig. Han er ikke belærende eller moraliserende rundt dette med arbeid. Han er rett og slett lett å like. Svendsen guider leseren gjennom ideer fra klassiske og moderne tenkere – samtidig som han fordrer til balanse mellom fritid og arbeid og moderasjon i forventningene til hva arbeidet skal gjøre for deg.

Kjæresten har lenge foreslått at jeg skulle lese filosofi, fordi det utfordrer måten man tenker på og løfter en. Jeg klarer ikke si det på en mindre klisjefylt måte, men vit at jeg vet det der var en klein setning. Det er akkurat det denne boka gjør, den gir deg innsikt i ulike synspunkt – og formulerer presist det du kanskje har hatt noen uklare tanker om bakerst i hodet. Eller enda bedre, den gir deg innsikt i hva de klokeste hodene har tenkt om temaet gjennom tidene – og disse ideene er nye for deg. Forfatteren gjør dette rett frem og upretensiøst, krydret med moderne referanser.

Boken er liten og tynn og farer igjennom mange interessante problemstillinger på få sider. Heldigvis har Svendsen viet de siste sidene i boka til foreslått videre lesning. Dette er en god start, men det føles som en forrett. Kanskje var det også bokens hensikt, å vekke appetitten for filosofi og gode tanker rundt arbeid.

Anbefales: studenter og andre som skal etablere seg i arbeidslivet.

Jeg gir ikke sakprosa karakter, da jeg ikke har funnet et sett med kriterier å bedømme etter enda.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS