onsdag 2. juli 2014

Leserspørsmål: Kan du anbefale noe god dystopisk litteratur?

Jeg har fått spørsmål fra Irina (23) som likte Divergent og the Hunger Games. Hun har fått smaken på dystopisk litteratur og lurer på om jeg har noen anbefalinger.

Artig spørsmål! Lite slår en virkelig god dystopi der forfatteren forstår nok om både politikk og menneskelig natur til å lage et troverdig scenario. Her er mine anbefalinger:


Boken som jeg sterkest vil anbefale deg er ikke en bok for unge voksne (YA) slik de to du har listet opp som favoritter, men den er til gjengjeld en av de beste dystopiene jeg har lest. Margaret Atwoods The Handmaid's Tale er tilgjengelig under den norske tittelen Tjenesterinnens Beretning. I Atwoods bok er det trusselen om islam som i stor grad brukes til å samle innbyggerne i tidligere USA under en ekstremt konservativ kristendom. Nesten over natten blir kvinner bedt om å fratre stillingene sine i arbeidslivet, visa-kortene deres slutter å fungere (alle penger må overføres til ektemann, eller nærmeste mannlige slektning) og samfunnet deles inn i lag - der alle har sine roller og plikter. Undertrykkerne har en hær, og alle spionerer på alle. De minste avvik straffes med døden.

En annen klassiker er George Orwells 1984. Dette er en dystopisk beretning om et samfunn i konstant krig, styrt av "The Party" et form for diktatur med utstrakt overvåkning og tankekontroll. The Party er en totalitær kult og styres av Big Brother. I dette samfunnet er det ikke lenger kjærlighet, barn angir foreldrene og om man ikke aksepterer at 2+2 er 5 er man riktig ille ute. Hovedpersonen Winston Smith, hater "The Party" i all hemmelighet, og drømmer om en revolusjon.

En annen god dystopi syntes jeg er Metro 2033 av Dmitry Glukhovsky. Året er 2033 og verden er redusert til et radioaktivt helvete. I Moskva har de overlevende trukket ned i byens undergrunnsbane. De voksne husker fortsatt sivilisasjonens glansdager, men i metroen er det klart at menneskets storhetstid er forbi – og sivilisasjonen med den. Det fødes mutanter grunnet stråling, men selv de normalfødte barna er små, bleke og har lysømfintlige øyne. All kommunikasjon med verden er brutt og de parhundre menneskene i Moskvas metro vet ikke om de er de siste menneskene på jorda. Dette er en verden uten en morgendag, der følelser og fornuft har måttet vike for instinkt – hvorav det viktigste er overlevelse. VDNKh er den nordligste bebodde stasjonen på linja og hjemstedet til Artjom. Skumle og uforklarlige ting begynner å skje og det blir Artjoms oppgave å komme seg frem til Metroens hjerte, det som ryktes å være den siste sivilisasjonen – stasjonen Polis, for å hente hjelp. Det å komme seg frem er en enorm utfordring, de ulike stasjonene og linjene er nå styrt av lokale grupperinger med sin egen ideologi og religion. I tillegg til mutanter finner vi kommunister, kannibaler, Jehovas vitne og en blond gjeng med oppstopperneser som er i full gang med å gjøre om sin stasjon til det fjerde rike.

Skal vi holde oss innen YA syntes jeg Earnest Cline sin Ready Player One er fengende og god. Handlingen finner sted i 2044. Jorda har blitt et ubeboelig sted der fattigdom og pågående energikrise bidrar til en hel befolknings virkelighetsflukt. Wade Watts bor med tanten i en trailerpark der vognene er stablet i høyden, og som brorparten av de andre på planeten, drømmer han om en vei ut av fattigdom og elendighet. Han bruker hver våkne time i OASIS, en virtuell utopi - der du kan være hvem du vil og reise hvor du vil. Han går på skole i OASIS, møter venner og forelsker seg. Mindre oppslukt blir han ikke når en av grunnleggerne bak OASIS dør, og etterlater seg en svimlende formue og aksjemajoritet i OASIS til første spiller som finner tre nøkler som leder dem til et egg. For å finne nøklene kreves omfattende kunnskap om populærkulturen fra 80-tallet, - grunnleggerens egen ungdomstid. Dette gir 80-tallet en ny vår, også i det virkelige liv. Ingen hadde vel trodd at det kuleste man kunne ha i 2044 var hockey-sveis og A-ha-musikk på full guffe. Dystopi indeed.

Dette er de jeg kom på, som jeg vil anbefale – har dere lest noen virkelig gode dystopiske bøker? Fortell oss gjerne om dem i kommentarfeltet.

6 kommentarer:

  1. Jeg har nettopp lest 1984 og likte den veldig godt, selv om dette ikke er den letteste sjangeren å lese. Ville slenge på mnem, hvis den kan kalles en dystopi da? Ha en flott dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tenker at den er en slags politisk dystopi? God sommer :)

      Slett
  2. For den som liker lister, her er Gjesdal folkebibliotek sine dysopiske bøker: http://gjesdal.cslibrary.no/100952/nb/articles/dystopier

    SvarSlett
  3. Takk for tipsene! Har allerede lest 1984, som fasinerte meg veldig, var egentlig derfra denne fasinasjonen min begynte, så gikk det over til Hunger Games og Divergent. Det er noe med disse dystopi bøkene som gjør at man klarer ikke å legge dem fra seg.: )

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig, Irina. Så bra at du allerede har lest 1984. Skjønner godt at den fascinerte deg. Jeg er helt enig i at det er noe spesielt med dystopiene, jeg ble tatt med storm av både The Hunger Games og The Handmaid's Tale. Har også lest The Uglies og likte den ganske godt. Håper du finner en eller flere gode dystopier å kose deg med i sommer. Meld gjerne tilbake om du leser en god en som ikke allerede er nevnt. God sommer!

      Slett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS