fredag 21. juni 2013

Litterære one-night stands

Jeg har tidligere skrevet om mursteinene jeg elsker, de virkelig tykke bøkene som du tilbringer lang tid med – de virkelig gode som forandrer deg og hvordan du ser verden og menneskene rundt deg. Denne posten er dedikert til litterære one-night stands – bøker på under 200 sider, som virkelig gjorde inntrykk. Her er det jo en del å hente av klassisk litteratur, den var ofte ikke så lang. Jeg skal i dette innlegget likevel fokusere på de beste, korte moderne romanene jeg har lest i det siste. Små heftige affærer. Kanskje blir det feil å kalle dem one-night stands, for det er virkelig ingen korrelasjon mellom sideantall og dybde i en bok.

Mine favorittbøker under 200 sider de to siste årene er
1) Julian Barnes – The sense of an ending (163 sider)
2) Jan Wiese – Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede (164 sider)
3) Ferdinand Von Schirach – Collini-saken (191 sider)
4) Deborah Levy – Swimming home (154 sider)
5) Roger Williams – The metamorphosis of Prime Intellect (176 sider)
6) Jennifer Egan – Black box (48 sider)


Julian Barnes - The Sense of an Ending
Anthony (Tony) Websters vennegjeng inkluderte gradvis Adrian Finn. De likte å tro han trengte dem, at han siden han var litt mer seriøs og klart mer intelligent enn de andre trengte litt hjelp til å navigere sosialt. De var forskjellige, men sverget evig vennskap. Når Tonys ex-kjæreste (som han aldri forstod seg på uansett) blir sammen med Adrian, skriver Tony et av tidenes bitreste brev. Kort tid etter velger Adrian å sette seg i et varmt badekar med blodige håndledd. Når vi i boken møter Tony som forteller har han rundet seksti, han har hatt karriere og er skilt. Han er en fredelig og avbalansert person som aldri har forsøkt å skade noen. Synet hans på seg selv utfordres likevel av en rekke overraskelser, og et brev fra en advokat beviser at minnet er langt fra perfekt.

Denne boken tok pusten fra meg da jeg leste den. Jeg har ikke lest noe som har vært så intelligent formulert siden jeg leste The Pale King av David Foster Wallace, min favorittforfatter. I likhet med Wallace havner Barnes sin handling gjerne litt i bakgrunnen av oppslukende samtaler og tankerekker som iverksetter en prosess hos leseren. I motsetning til Wallace, har Barnes skrevet en konsis liten bok på 150 sider. Tony, er det man kaller en upålitelig forteller, noe som også gjør at leseren forholder seg litt kritisk. Les den, det gjør deg til et bedre menneske. Dette er en bok som kan og kanskje også bør leses mer enn en gang.

Jan Wiese - Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede
På et middelaldertorv i Italia kler en kvinne seg naken for sin elskede. Og den elskede vet å gjengjelde denne kjærlighetserklæring. Men hvordan har denne historien havnet og blitt glemt i Vatikanets enorme bibliotek? En dag finner en ensom bibliotekar de glemte fortellingene. Beretninger om underet, om kjærlighet og lengsel, hovmod og fristelse. Om kunsten og virkeligheten. Da bibliotekaren gir seg i kast med papirene fra Vatikanet, blir resultatet skjebnesvangert. Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede var Jan Wieses debutroman, og den fikk en strålende mottakelse da den kom ut i 1990.

Man får følelsen av å ha lest noe brilliant, noe som beveget deg – uten helt å kunne sette ord på akkurat hva det er boken handler om. Dette er en bok som kan leses flere ganger med nytt utbytte.

Ferdinand Von Schirach - Collini-saken
Hva driver et menneske som aldri har gjort seg skyldig i noe kriminelt til å drepe? Ferdinand von Schirach plukker opp tråden der de fleste krimbøker slutter. Morderen er kjent og fanget, rettsprosessen gjenstår. Den nyutdannede Casper Leinen blir utpekt som forsvarsadvokat, noe som først virker som en lovende karrieremulighet. Dette utvikler seg dog til å bli svært ubehagelig, da den døde viser seg å være bestefaren til hans beste venn. En ansett industrileder, som Leinen selv husker som et vennlig og varmhjertet menneske. Å forstå ugjerningen er ikke lett. Collini tilstår drapet, men tier om motivet. Dermed må Leinen forsvare en mann som ikke ønsker et forsvar. En i utgangspunktet håpløs oppgave, men til slutt finner Leinen et spor som har betydning for mye mer enn Collini-saken. Et spor som fører Leinen inn i et skrekkelig kappittel av tysk justishistorie.

Deborah Levy - Swimming Home
Handlingen utspiller seg i sør-Frankrike på midten av nitti-tallet. Poeten Joe og konen Isabel har leid en villa med et vennepar. Ingen er forberedt på å finne en naken rødhåret pike i svømmebassenget. Hun er Kitty Finch - bokens hovedkarakter. Isabel inviterer Kitty til å bli. Hun og Joe har problemer med ekteskapet og Kitty beskrives som "et vindu som venter på å bli klatret gjennom" for de begge. Kitty har kommet for å formidle sin beundring for Joes poesi, og har tatt med sitt eget dikt "Swimming Home" som hun ønsker han skal lese. Historien om en middelklasseferie, to familier som deler en villa frem til en fremmed kommer - høres ut som en kjent oppskrift. Det er likevel noe nytt med Swimming home. Tonen gjennom boken er ubehagelig, og leseren vil bli overrasket over slutten.
Robin Williams - The Metamorphosis of Prime Intellect
Det var tidligere Nordaaker-kollega Magnus som tipset meg om denne boken for andre gang.
"de første kapittelene er overdrevent groteske, men hvis du kommer deg gjennom de så er det en ganske interessant bok bak der." Det hadde han helt rett i.

I en ikke alt for fjern fremtid har programmereren Lawrence konstruert en kunstig intelligens som han tenkte skulle kunne utgi seg for å være menneske. Det viser seg at resultatet, Prime Intellect – gradvis bedre passer i rollen som Gud enn menneske. For å sikre seg at Prime Intellect ikke kan gjøre skade, har Lawrence under utviklingen installert tre hovedregler for maskinen. Prime Intellect tar disse bokstavelig og etter å ha utryddet krig, sult og sykdom bestemmer Prime Intellect seg for at det ikke er bra nok. Den gjør menneskene udødelige, samtidig som den øyeblikkelig tilfredsstiller alle menneskenes behov. Flere av menneskene sliter med å finne mening i dette evige og svært behagelige livet, hovedpersonen Caroline glemmer tomheten kun i øyeblikkene hun deltar i dødsfantasier, vold og ekshibisjonisme. Boken er sjokkerende, men har samtidig humor, den ser nærmere på hvor ekstrem menneskelig atferd kan bli når alle begrensninger fjernes

Jennifer Egan - Black Box (Twitterature)
Det er formatet til Black Box heller enn handlingen som fanget nysgjerrigheten min innledningsvis. Black Box er en søt liten sak, en såkalt "novelette" på rundt 50 sider. Historien er fortalt via Twitter på 10 dager, der hvert lille bidrag på maks 140 tegn forklarer hva hovedpersonen lærte av det som akkurat hendte, heller enn hva som hendte i detalj. Disse små ekstraktene kan få deg til å føle at du leser en håndbok i spionasje ispedd små observasjoner. Fortelleren er en av flere kvinnelige spioner- "a beauty" (tenk James Bonds kvinner), hvis mål er å samle sensitiv informasjon fra et spesifikt mannlig mål. Det er også et element av science fiction, som fikk meg til å tenke på "The different girl".

4 kommentarer:

  1. Jeg er helt enig, jeg tror nesten det kan være mer krevende å skrive kort enn å skrive langt. Når man skriver kort så må man jo begrense seg og får frem mye på liten plass. Jeg er iallefall stor fan av store verk i små format :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg vet ikke om det er mer eller mindre krevende, jeg vil tro det avhenger av de ulike forfatterene og deres skrivestil - men jeg følger helt klart logikken din. Store verk på få sider er imponerende og helt klart i stand til å gjøre inntrykk på lik linje med mursteiner.

      Slett
  2. Hei Linn, jeg hengte meg på denne utfordringen og har laget et innlegg om små litterære perler. Selvsagt har jeg linket til deg, dette var en morsom ide:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ah, artig! Første gang noen gjør det samme som meg og det er stas. Gleder meg til å se hvilke bøker du valgte.

      Slett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS