Vinneren vil motta 10 millioner svenske kroner, selve pengepremien faller litt i skyggen av æren og mersalget som følger som konsekvens av seieren. Mode Steinkjær i Dagsavisen har noen interessante betraktninger om hvem som kan få æren av å vinne. De senere årene har litteraturprisen gått til forfattere som har det man kaller lang og tro tjeneste, men siden en lyriker vant prisen i fjor, skal det derfor litt til at en av de eldste i rekken, 81-årige syriske Adonis får prisen, til tross for at han vant Goetheprisen i fjor, noe som bør tale i hans favør om man ønsker en etablert vinner. Dersom man velger å vektlegge forfattere som gjennom et langt forfatterskap har gjort seg fortjent til en pris bør også irske William Trevor nevnes. Han har seilt frem som en favoritt i skyggen av mer åpenbare navn som nederlandske Cees Noteboom, kinesiske Mo Yun, nigerianske Chinua Achebe og tsjekkiske Milan Kundera. Dersom Akademiens medlemmer isteden velger å fokusere på vitale forfatterskap er listen langt lengre. Steinkjær nevner Peter Nedas fra Ungarn, rumenske Mircea Cartarescu og japanske Haruki Murakami.
"Det ville blitt en svært populær avgjørelse og et løft for Nobelprisen, i den grad den trenger det. "
Mode Steinkjær, kulturredaktør i Dagsavisen - om det å utnevne Haruki Murakami som vinner av Nobelprisen i litteratur.
Det er nok et ønske om å gi prisen til en forfatter som representerer et større språkområde enn fjorårets vinner, Thomas Tranströmer. Murakami oppfyller dette kriteriet, men regnes grunnet sin store produktivitet som en forfatter med mange år foran seg. Det er snart 30 år siden en amerikaner sist fikk prisen, da Toni Morrison hentet den hjem for "elskede". Nobelhistorien har dessuten, som Clementine helt korrekt påpeker i sitt blogginnlegg om samme tema – ikke for mange kvinner i vinnerrekkene. Dersom man skal forsøke å gjette på hva som vektlegges og man tenker som så at forfatteren skal representere et stort språkområde, æres for lang og tro tjeneste og helst være kvinne (og aller helst være fra Nord-Amerika) er Alice Munro fra Canada et godt valg. Selv skulle jeg gjerne sett prisen gå til Murakami, men jeg har en følelse av at det ikke kommer til å skje.
Krysser fingrene for Murakami, så får vi fasiten i morgen!
Vil prisen gis til en forfatter som takk for "lang og tro tjeneste" eller til et mer vitalt forfatterskap? (Her illustrert med to av favorittene; Alice Munro fra Candada og Haruki Murakami fra Japan)
Akk, jeg er skeptisk til Murakami - selv om jeg innser at det virkelig trengs sårt til en mer "eksotisk" vinner. Og kanskje også en mer tilgjengelig vinner.
SvarSlettHolder en knapp på McCarthy og en på Achebe. Selv om ingen av delene er særlig sannsynlig (er man fan, så er man fan). Mo Yan har jeg aldri likt, men, igjen - hadde vært kult med en asiat.