onsdag 29. januar 2014

S. Sandberg - Lean In

For ikke så lenge siden fikk min sjef, Kristin Skogen Lund det hun selv beskriver som "en real dose kvinnepepper"etter en artikkel i A-magasinet. Sist jeg så så mange sinte kvinner var da en fiolinist nevnte at nybakte mødre med fordel kunne trent litt mer. Ja, og kanskje da fotballfrue viste frem sixpacken få dager etter fødselen var overstått. Da brøt det nesten ut borgerkrig på Kvinneguiden.

Om vi holder oss til førstnevnte så var grunnlaget for kritikken at Kristin Skogen Lund hadde pekt på at ikke alle kvinner var villige til å yte det som trengs for å nå til topps. Hun tilføyde også at hun hadde forståelse for dette, men akkurat den delen falt for døve ører. Skogen Lunds påstand var at det ikke er institusjoner, glasstak og gubbevelde som holder kvinner ute av sjefsstolene – det er kvinners egne prioriteringer og valg. Her gikk det i rødt for enkelte kvinner. Jeg syntes det er modig av Kristin å si noe om dette, for det er så mye enklere å la være.

Denne følelsen av at det er enklere å la være satt også Facebook-sjef Sheryl Sandberg med før hun bestemte seg for å skrive Lean In. Hun ble advart om at dette engasjementet kom til å ødelegge karrieremulighetene hennes. I boken beskriver hun hvordan kvinner begrenser seg selv, fordi de ved å yte som en mann kan regne med å bli dårligere likt. "Hun er veldig ambisiøs" er ikke et kompliment. I tillegg mangler vi ofte selvtillit, vi inntar rollen som observatør og trekker oss tilbake når vi heller burde lene oss frem. I boken forteller forfatteren at hun tror det er viktig at kvinner kvitter seg med de indre stengslene. Hun legger til at det igjen er andre som sier kvinner først kan komme seg opp når vi fjerner de ytre stengslene. Ytre og indre stengsler er den ultimate høna og egget diskusjonen, i følge forfatteren selv har begge rett – så heller enn å fortape oss i den filosofiske diskusjonen, bør vi bli enige om å jobbe på begge fronter. Denne boken sier noe om hvordan vi kan utfordre oss selv i måten vi tenker om våre muligheter på.


Bilde: Gyldendal

Forfatter: Sheryl Sandberg

Tittel: Lean In (2013)

Sideantall: 255

Forlag: Utgitt på norsk av Gyldendal i 2014 med forord av NHO-president Kristin Skogen Lund.

Apropos: Sheryl Sandberg inngår i toppledelsen til Facebook. På Forbes liste over de mektigste kvinnene kom Sheryl Sandberg på en sjetteplass, rett under Hillary Clinton og Michelle Obama. Sandberg syntes selv kåringen er tåpelig, men fikk beskjed av PR-folkene om å slutte å kommentere akkurat det. De siste nyhetene er at hun har landet en filmavtale basert på Lean In.

I et nøtteskall: Det at kvinner senker forventningene til seg selv om hva de er i stand til å oppnå er en av de sterkeste kreftene som holder dem tilbake.

Favorittutdrag:
I 2003 gjorde professorene Frank Flynn og Cameron Anderson ved henholdsvis Columbia Business School og New York University et eksperiment for å teste hvordan menn og kvinner blir oppfattet på arbeidsplassen. Det begynte med en case fra Harvard Business School om en virkelig entreprenør ved navn Heidi Roizen. Hun ble en fremgangsrik investor ved å bruke sin "utadvendte legning…og [sitt] store personlige og faglige nettverk som omfattet mange av de mest innflytelsesrike næringslivslederne i teknologisektoren". Flynn og Anderson ba halvparten av studentene å lese Heidis historie og ga den andre halvparten samme historien bare med en forskjell – de endret navnet fra Heidi til Howard. Flynn og Anderson spurte så studentene hva slags inntrykk de hadde av Heidi og Howard. Studentene rangerte Heidi og Howard som like kompetente, som rimelig var siden resultatene de hadde oppnådd, var helt identiske. Studentene respekterte både Heidi og Howard, men likevel fremsto Howard som en mer attraktiv kollega. Heidi derimot ble ansett som egoistisk og "ikke en type du ville ønske å ansette eller arbeide for". De samme dataene med en eneste forskjell –kjønn- ga vidt forskjellige inntrykk.

Jeg innså at det å lete etter en mentor var blitt yrkeslivets svar på å vente på drømmeprinsen. Vi vokste opp med eventyret om Tornerose, der budskapet til unge kvinner er at hvis du bare venter til prinsen kommer, vil du bli kysset og ført av sted på en hvit hest og leve lykkelig all din tid. Nå blir unge kvinner fortalt at om de bare finner den rette mentoren, vil de bli dyttet opp stigen og gitt nøkkelen til det store hjørnekontoret og leve lykkelig i all sin tid. Nok en gang lærer vi kvinner å være altfor avhengige av andre.

Tanker i ettertid:
Jeg tror Sandberg er inne på noe sentralt, for jeg kjenner igjen tenkemåten hun utfordrer hos både meg selv og gode venninner som er både smarte og ambisiøse. Boken bygger opp påstander med undersøkelser, statistikk og eksempler fra Sandbergs egen karriere. Boken er ment som et innspill i en pågående debatt, heller enn "et siste ord" i en kompleks sak. Sandberg formulerer seg ærlig og bruker humor, poengene er spissformulerte – men likevel føler jeg at den tidvis trekker ut litt. At denne boka godt kunne vært en pamflett, eller en skikkelig lang og god artikkel.

Anbefales: Kvinner med ambisjoner som ønsker å bli godt likt.

Tags: #likestilling, #kvinner, #karriere, #amerikansk, #facebook, #nonfiction

Tusen takk til Gyldendal for lesereksemplar. Sjekk forresten gjerne ut Sheryl Sandbergs TED-talk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS