tirsdag 13. november 2012

Bøker du blir syk av

Har sett en del av favorittbokbloggerene mine kjører denne meme'en om dagen, så jeg slenger meg på. Her er listen som kobler bøker opp mot symptomer og sykdommer, listen over bøker som gjør meg syk.



1) Diabetes: en veldig søt bok.
Dette må bli the Snow Child av Eowyn Ivey. Et eldre barnløst par bygger en liten snøjente i hagen bak huset i Alaska. Få dager etter begynner de å se en liten pike mellom trærne i skogen rundt huset. Hun har på seg de samme vottene og skjerfet de dekorerte snøjenta med, og har en rødrev som følge. "Wife, let us go into the yard behind and make a little snow girl; and perhaps she will come alive, and be a little daughter to us." - Dette er en historie om mirakler og familiekjærlighet. Veldig søtt, ikkesant?

2) Vannkopper: en bok du leser en gang, som ikke frister til gjentakelse.
Utvilsomt Sylvia Plath - The Bell Jar (Glassklokken på norsk). I denne semi-biografiske boken forteller Sylvia Plath om sin kamp mot klinisk depresjon. Som metafor (ikke analogi - lærte forskjellen på jobb for en stund siden) for depresjonen bruker hun en glassklokke, som stenger verden ute/deg inne. Inne i glassklokken finnes bare din egen ubalanse og luft som for lengst har sluttet å sirkulere. Dette er en utrolig god skildring av hva det vil si å være klinisk deprimert, dessverre syntes jeg ikke det er så mye mer enn det. Det er som en heavy versjon av Girl Interrupted - med et litt tynnere plot og det var deprimerende nok til at jeg helst slipper å lese den på nytt.


3) Influensa: En bok så smittsom at den sprer seg som et virus.
Fifty Shades of Grey! Den har konvertert en rekke mer eller mindre boksky folk til bokormer og solgt mer enn Harry Potter. Den skitne triologien har fått blandet mottakelse, og hvorvidt det er genialt fengende eller papiravfall strides de lærde om. Min anmeldelse kan leses her.
Det er litt artig å se at det er flere som har lest om boken på min blogg, enn på bokens norske hjemmesider, haha.

4) Øh..syklusen: en bok du leser hver måned, år eller ofte.
Jeg er ikke republikaner, superkapitalist eller (direkte) ond - men jeg trekker frem Ayn Rands Atlas Shrugged nokså ofte. Jeg syntes den har en rekke gode quotes, og dersom man leser den med et filter og ikke som en svamp kan man lære riktig mye om verden - og seg selv. Produsenter, bedriftseiere, oppfinnere, entreprenører og kapitalister, alle som har skapt arbeidsplasser og i all tid har blitt kalt grådige av de som ikke har skapt noe, konkluderer med at utakk er verdens lønn, og gjør det utenkelige - de forlater millionselskapene sine, går på streik og betrakter på avstand panikken bre seg

5) Søvnløshet: en bok som holdt deg våken hele natten.
The Hunger Games-trilogien (Dødslekene på norsk). Denne var så spennende at flere ganger sovnet med boken i senga lenge etter leggetid. Relativt lett fordøyelig "young-adult entertainment", glem Twilight om du ikke allerede har det - dette er den nye vinen. OK, rusbrusen, eller kanskje bare brusen. Skål i allefall.
 

6) Hukommelsestap: en bok du har glemt fordi den ikke gjorde inntrykk i hele tatt.
Helene Uris Honningtunger. Don't judge a book by its cover, med mindre Helene Uri har skrevet boka. Da kan du regne med at alle som er vakre er slemme og alle som er grå mus er veldig talentfulle. Litt Gert Nygårdshaug i revers - der de vakre er snille, og de feite Amerikanske gringosene er akkurat like slemme som de er stygge. Det hele er litt som Coldplay - how many ways can I sing my one song. Uri har skrevet denne boka mange ganger før og mangler ofte plott utover "overraskelsen" at folk ikke er det man tror ut i fra førsteinntrykket. Skal du lese en Helene Uri bok, les De beste i blandt oss, Honningtunger kan du spare deg for.

7) Astma: en bok som tok pusten fra deg.
The Evolution of Bruno Littlemore av Benjamin Hale tok pusten fra meg. Helt klart en av de beste bøkene jeg har lest de siste par årene. Sjimpansen Bruno lærer språk og forelsker seg i et menneske. Hvor tynt er skillet mellom å være et menneske og det å være menneskelig?

8) Reisesyke: en bok som tok deg med på en reise gjennom tid og rom, eller et bestemt sted på kartet.
Murakamis 1Q84 tar meg med til Japan på 80-tallet, men også til en parallell verden med sine egne utfordringer. I 1Q84 - leter tredveårige Aomame etter Tengo, hvis hånd hun angrer på at hun slapp som 10åring. Mest fascinerende er likevel historien inni historien - Air Chrysalis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS