søndag 29. juli 2018

B.Bauer - Snap (Man Booker Longlist 2018)

Drammen bibliotek hadde tittelen inne, så da begynte jeg Man Booker-lesingen her. Krim på Man Bookerlisten er ikke hverdagskost. Greit, det har vært bøker med krimelementer tidligere, men jeg tror ikke det har vært noen som har vært så klassisk krim som denne. Kanskje dommerne tenkte å utfordre forventningene til sjanger og format gjennom å inkludere denne og den grafiske romanen Sabrina. Særlig siden listen hadde så lite geografisk spredning sammenliknet med tidligere år?



Forfatter: Belinda Bauer

Tittel: Snap (2018)

Sideantall: 352 sider

Plot: Eileen får motorstans og etterlater bilen med tre små barn langs veiskuldra. Hun har glemt mobiltelefonen og må gå til nødtelefonen. Jack på elleve, Joy på ni og Merry på to venter i den brennhete bilen i ti timer før de skjønner at mamma ikke kommer til å komme tilbake. Det blir Jacks jobb å sørge for at det er mat i huset og at barnevernet ikke får nyss om situasjonen. Hva skjedde egentlig med Eileen?

Krim på Man Bookers longlist kan være bra, men dette var ikke en god krimbok
Jeg synes ikke Snap var en veldig god bok. Ikke fordi den var en krimbok, men fordi den ikke var en veldig god krimbok. Ikke fungerte den som whodunnit, det finner nok de fleste ut av 1/3 inn i boka - og gjerningsmannens motiv var tynt og kjedelig. Selve utgangspunktet at en mor forlater barna sine i bilen for å ringe etter hjelp, for ikke å returnere var spennende, og mot bedre viten håpet jeg helt til slutten på en hjemkomst og gjenforening mellom mor og barn.

Det beste med boka var forfatterens humor. Særlig likte jeg hvordan høygravide Cathrine hadde samtaler med barnet i magen, og kalte henne det gyseligste navnet hun hadde kommet over i en hipsternavnbok; Chrimpelene. Vesle Merry med alle vampyrbøkene var også en favorittkarakter.

Karakter: D
 

fredag 27. juli 2018

J. Barnes - The Only Story

Jeg var 2/3 inn i The Only Story da Man Booker longlist ble publisert, og vanligvis slipper jeg alt jeg har i hendene for å komme i gang med de nominerte - men denne klarte jeg ikke å legge fra meg!

bilde: Penguin

Forfatter: Julian Barnes

Tittel: The Only Story (2018)

Sideantall: 272 sider.


Favorittutdrag:
“Most of us have only one story to tell. I don’t mean that only one thing happens to us in our lives: there are countless events, which we turn into countless stories. But there’s only one that matters, only one finally worth telling.” 

“Which are truer, the happy memories, or the unhappy ones? He decided, eventually, that the question was unanswerable.” 

Kjærlighet og selvkonservering
“Would you rather love the more, and suffer the more; or love the less, and suffer the less? That is, I think, finally, the only real question.” 

Jeg liker hvordan fortelleren starter med å si at historien ikke vil inneholde skildringer av vær og klær fordi disse ikke påvirket handlingen på noe vis uansett. Det føles ærlig. Men er det det?

Paul oppgir at han skal gjengi historien om seg og Susan slik den var, men innrømmer flere ganger at han ikke husker, ikke gidder fortelle oss ting og at han har utelatt deler av historien. Forhold kan ha rom for mange sannheter parallelt, noe Lauren Groff demonstrerte mesterlig i Fates and Furies. Fortellerstemmen skrifter, men er alltid Paul i første, andre eller tredje person. En Goodreadsleser har foreslått at dette er måten Paul distanserer seg fra de vondeste delene av historien. Når han forteller om noe som gjorde ham lykkelig forteller han i første person, når han snakker om vanskelige situasjoner, så inntar han andreperson og i virkelig vonde situasjoner distanserer han seg som tredjeperson.

Det er en klok og god bok om kjærlighet. Jeg synes slutten trakk ut og at forfatteren gjentok seg selv. De siste sidene tenkte jeg "yes, yes wrap it up".  Men alt i alt, en god bok!

Karakter: første 2/3 er en B, siste del er en D. Kanskje litt urettferdig men tenker helhelen er en god C.

torsdag 26. juli 2018

Lynomtaler: Winter, A brief Marriage, og The Immortalists

Jeg vet det er ManBooker-tid, men jeg har gode leseopplevelser jeg ikke har anmeldt enda. Vi er endelig på plass i nytt hus. First things first: hvor skal jeg sette bokhyllene?  Det er jo vinduer og dører overalt! Er løsningen å bare ha en Kindle i nattbordskuffen?

Det er en feriedag  igjen og vi har brukt dagene på å flytte, ligge på stranda og montere IKEA-møbler. I varmen går alt litt ekstra sakte, jeg tror også vi har hatt et gjennomsnittlig 17.mai-inntak av is daglig denne sommeren. Så det er litt rart at vi fortsatt får på oss buksene.

Uansett. Det har blitt lest litt. Her er en lynomtale av de siste bøkene jeg har lest.

 

Winter - Ali Smith (2017) 322 sider
Dette er bok to i Ali Smiths "The season Quartet". Jeg har lest Autumn, som jeg likte godt. Winter er enda bedre! Ali Smith har en herlig stemme, og hun fortsetter å fortelle om påvirkningskraften vi har på hverandre– og om todelingen av samfunnet i immigrasjons-debatten – som foregår under navn som EU-debatt og verdidebatt. I Winter møter vi Art som skal hjem til jul, problemet er bare at han har blitt dumpet av Charlotte - som det er klare forventninger om at introduseres for familien. Han betaler derfor en ung kvinne han nylig har møtt for en kopp kaffe til å spille rollen som Charlotte, uten å kjenne henne særlig godt. Arts mor, Sophie, er ikke enkel. Hun har nesten sluttet å spise i troen om at alt er forgiftet og har proklamert det allermeste "dead", med unntak av et barnehode som svever etter henne og holder henne med selskap. Herlig varm, komisk og politisk bok om effekten av raushet og en håndsutrekning. Anbefales! Karakter B.


Anuk Arudpragasam - The Story of a Brief Marriage (2016) 218 sider
Borgerkrigen i Sri Lanka har pågått i femogtyve år og folkemordet på den tamilske minoritetsbefolkningen har drevet Dinesh på flukt mot kysten. Her har han bosatt seg med andre tamilske flyktninger i en leir med en provisorisk klinikk. Hele bokens handling spenner kun over ett døgn og drives fremover av ritualer som måltider, søvn og hygiene. Dinesh bærer sårede til klinikken, og gravlegger de som ikke kan reddes fra skadene etter bomberegnet. En eldre mann som han ikke kjenner, foreslår at Dinesh gifter seg med datteren hans, Ganga. Giftemålet vil gi dem begge sårt trengt beskyttelse. Som ektepar er sannsynligheten for å måtte kjempe for opprørsfronten mindre, og dersom soldatarmeen skulle vinne ville Ganga ha mindre sjans for å bli krigsbytte. Ganga har ikke mye til valg og er ikke fornøyd med situasjonen. Forståelig nok. Taus, aksepterende og nummen - dette er en utrolig sterk debut som bare blir bedre jo mer den modnes etter man har lest den. Jeg ble grepet og gir den en B.


Chloe Benjamin - The Immortalists (2018) 346 sider
Denne boken er utrolig! New York 1969. Fire søsken oppsøker en omreisende klarsynt rumener for å få vite datoen de skal dø. Spådommen former hvordan Simon, Klara, Daniel og Varya lever de neste femti årene. for. To av søsknene kaster seg ut i det: Simon rømmer til San-Fransisco sammen med Klara på 80-tallet. I den mest liberale av USAs storbyer kan han endelig være seg selv. Klara slår seg opp som magiker og drømmer om å endre hvordan tilskuerne betrakter verden. De to som blir igjen er mer forsiktige av seg. Daniel søker trygghet  i stillingen som militærlege etter 9/11 og Varya har tatt en akademisk karriere som forsker. Hva er et fullverdig liv, er det et langt liv eller et spennende liv der man satset alt? Finnes frie valg? Mine favorittdeler av boken var Klara og Varya sine historier, men alle delene var gode. Jeg tror dette er den beste boken jeg har lest hittil i år. Jeg gir den en A.



onsdag 25. juli 2018

Man Booker Longlist 2018, mange korte og politiske bøker.

Listen med titler nominert til den prestisjefylte Man Booker kom i går og jeg regner med flere av de mest dedikerte allerede er godt i gang med lesingen. Jeg gleder meg! Tradisjonen tro har jeg tatt en rask gjennomgang av de nominerte.

De nominerte bøkene (Bilde: Telegraph)

Man Booker oppgir å ha hatt rekordmange nominerte i år, hele 171 bøker kjempet om de 13 plassene på langlisten. Jeg har sett litt på hvilke bøker Goodreadsleserne forventet å finne på listen, i fjor traff de bemerkelsesverdig godt. Av de 10 bøkene flest GoodReadslesere forventet å finne på listen hadde åtte kommet med. I år er situasjonen en helt annen. Jeg er kanskje mest overrasket over at Winter av Ali Smith og The Only Story av Julian Barnes ikke var med. Av de 20 bøkene flest GoodReadslesere håpet å finne på Man Bookers longlist i år, var tre kommet med (The overstory, warlight og from a low and quiet sea).

Kort fortalt vil jeg si at årets liste er en samling relativt korte og politiske bøker, skrevet av forfattere jeg i liten grad har kjennskap til fra før. Listen er uventet, men veldig spennende! I en tid med økt proteksjonisme, nasjonalisme og stadig flere velgere i de ytterste politiske høyre- og venstrefløyene er det kanskje ikke så rart dommerpanelet har gått for en politisk liste som sier noe om ulikhet og konflikt. Men hvor har det blitt av de afrikanske og asiatiske bøkene? Er reglene endret igjen?

I tillegg til den ordinære Man Booker og internasjonale Man Booker, kåret man i anledning prisens 50-årsjubileum The Golden Man Booker, den beste boken de siste femtiårene. Vinneren ble annonsert 8 juli og var The English Patient av Michael Ondaatje. Gratulerer! Forfatteren er også nominert med Warlight til årets ordinære Man Booker.
Langlisten rommer tretten bøker - som omtales som "Man Booker-dusinet". Jeg vet flere gode norske bokbloggere har tenkt å lese disse bøkene og ser frem til å utveksle lesererfaringer og meninger underveis mot kåringen av en vinner 16.oktober.
 
Årets nominerte er:
 
Belinda Bauer (UK) - Snap *352 sider
En krimforfatter på Man Bookers longlist. Det skjer ikke så ofte. Plottet til boken høres spennende ut. Det er en varm sommerdag og elleve år gamle Jack etterlates i den havarerte bilen med søstrene sine. "Jeg er snart tilbake, Jack har ansvaret", er morens siste ord. Hun kommer aldri tilbake. Jack tar ansvaret, tre år senere bor de fortsatt i huset og Jack forsørger søstrene sine. Han passer også på at ingen vet at de er alene. Men hva skjedde egentlig med moren da hun forsvant?
 
Anna Burns (UK/Nord-Irland) - Milkman *352 sider (den også)
Mellomstesøster vet det er farlig å være interessant. Så hun jobber hardt for å unngå at moren finner ut at hun har en potensiell kjæreste og at hun har møtt "Milkman". Mannen til søsteren mistenker at noe er på gang og kort tid etter begynner ryktene å gå. Mellomstesøster blir "Interessant". Det er det siste hun ønsket, for de å være interessant er å bli lagt merke til og det er livsfarlig. Milkman handler om sladder og ryktespredning med enorme konsekvenser.
 
Mick Drnaso (USA) - Sabrina * 204 sider
En grafisk roman! Sabrina beskriver en verden uten personlig interaksjon og ansvar. Relasjoner er strippet for intimitet gjennom glødende dataskjermer. Etter Sabrina forsvinner blomstrer konspirasjonsteoriene på nett. Absolutt relevant i en tid der så mange skaper sine egne tolkninger av hendelser og fake-news og digitale ekkokammer florerer.
 
Esi Edugyan (Canada) -  Washington Black *432 sider
Kan et liv skrapet sammen fra asken noen gang blir helt, og hva er egentlig frihet? Spør Edugyan i denne boken om slaveri. Washington Black er en 11 år gammel slave som kjøpes av den eksentriske oppfinneren og motstandsmannen Christopher Wilde. To personer adskilt av avgrunnen slaveri utgjør begynner å se hverandre som mennesker. Lykken er imidlertid kortvarig, etter en mann blir drept tviges Washington på flukt. Vi får et gjensyn med The Underground Railroad.
 
Guy Gunaratne (UK)  - In Our Mad And Furious City *352 sider
Byen er altså London. Selvon, Ardan og Yusuf spiller fotball, lytter til musikk og kikker på jenter. Etter drapet på en britisk soldat endrer byen seg, og opprør gjør byen utrygg. Yusuf fanges av en bølge med radikale ideer i moskeen. Broren Irfan er blant de ivrigste mottakerene av budskapet som spres. Boken adresserer ytterkantene, og beskrives som provoserende, upolert og poetisk på samme tid.

Daisy Johnson (UK) Everything Under *272 sider
Gretel er interessert i ord. Hun vokste opp på en kanalbåt med moren, og sammen skapte de sitt eget språk. Hun har ikke sett moren siden hun var tenåring, det er nesten et helt liv siden. Gretel oppdaterer ordbøker, den isolerte jobben passer henne perfekt. Så ringer de fra sykehuset med informasjon som endrer alt. Litt etter litt kommer minnene om tiden i kanalbåten tilbake. Dette er Daisy Johnsons debutroman.

Rachel Kushner (USA) - The Mars Room *338 sider
Tidligere stripper Romy Hall har begynt soningen av to livstidsdommer i kvinnefengsel. På utsiden i en verden hun nå er permanent adskilt fra er hennes syv år gamle sønn. I fengsel må Romy tilpasse seg en ny virkelighet med alt vi har sett på Orange is the New black og litt til. Boken er en kritikk av de industrialiserte fengslene i USA.


Sophie Mackintosh (UK) -  The Water Cure *240 sider

I en verden ikke helt ulik vår egen tas det ekstreme forhåndsregler når man oppdrar jentebarn. Så utsatt er kvinner at Grace, Lia og Sky holdes adskilt fra verden. De lærer om grusomhetene som alle kvinner må kunne om kjærlighet. Dette er historien om de tre unge kvinnene, og om mennene som kommer for å finne dem. Tre fremmede som skylles i land av sjøen, med sultne og målrettede blikk. Boken handler om paternalistisk og kontrollerende omsorg, og om det egentlig vil si å overleve og om er mulig å overleve som kvinne i en mannsdominert verden. Dette er forfatterens første roman.

Michael Ondaatje (Canada) - Warlight *304 sider
Listas tungvekter vant Golden Man Booker for mindre enn tre uker siden. Forfatteren av Den engelske pasienten er med på listen med en ny bok! Handlingen er satt til London i 1945. Fjortenåringen Nathaniel og søsteren Rachel er etterlatt av foreldrene hos en karakter som går under navnet "the moth". De mistenker han er kriminell, men føler seg godt i varetatt av hans eksentriske vennegjeng bestående av menn og kvinner som har en felles historie og som nå dedikerer seg til oppgaven beskytte og utdanne de to nykomlingene. Mange år senere begynner Nathaniel å avdekke ting han ikke forstod.

Richard Powers (USA) - The Overstory *502 sider
Listas murstein. Hovedkonflikten i The Overstory står mellom mennesker og ikke-mennesker. Vi snakker ikke sci-fi, men trær og dyr. Ni fremmede, som alle på ulike sett er i stand til å kommunisere grunnet interaksjon fra trær samler seg om et felles prosjekt: å redde kontinentets siste mål med urørt skog. Denne virker ukonvensjonell, aktuell og litt krevende i formatet. Gleder meg til å lese The Overstory og håper den er mer Lincoln in the Bardo -orginal enn den er Umbrella-original.


Robin Robertson (UK/Skotland) The Long Take (Picador) *256 sider
En ung, kanadisk krigsveterean sliter med skader etter krigen og post-traumatisk stress. Han kan ikke returnere til familien i Nova Scotia, og begir seg heller ut på en reise for å finne frihet, forandring, anonymitet og rehabilitering. Vi følger ham gjennom en rekke dikt i mens han beveger seg gjennom etterkrigstidens New York, Los Angeles og San Fransisco.

Sally Rooney (Irland) - Normal People *ukjent sideantall, utgis 30 august.

Connell and Marianne vokser opp på et lite sted på den irske bygda. Her slutter imidlertid likhetene, de har ulik bakgrunn. Begge får plass på universitetet i Dublin. Romanen beskrives som en dypt politisk kjærlighetshistorie. Jeg har troen på denne!

Donal Ryan (Irland) - From A Low And Quiet Sea 493 sider.
Forfatteren gjør et comeback på longlisten til Man Booker, han var sist nominert for The Spinning Heart i 2013. I mens han i 2013 skrev om den veldig aktuelle finanskrisen i Irland skriver han i år om en syrisk flyktning, en drømmer med kjærlighetssorg og en mann som nærmer seg livets slutt.

Jeg håper vi blir mange som leser de nominerte bøkene i år, her er det virklig mange gode boktips for leselystne. Hvilke bøker håper du å se på shortlist, og hvor i haugen med nominerte kommer dere til å begynne?

Jeg synes The Overstory, Snap og Everything Under høres interessante ut, og starter nok med en av dem.




 
 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS