mandag 16. oktober 2017

Hvem vinner Man Booker (aka the posh bingo) i morgen?

I morgen kåres vinneren av Man Booker-prisen og det gleder jeg meg veldig til. Labben er på litteraturarrangementet i London der de kortlistede forfatterne presenteres og diskuterer bøkene sine i kveld. Forhåpentligvis kommer det et innlegg om det på bloggen hennes. 

Jeg skulle gjerne ha lest alle bøkene før vinneren ble annonsert, men det har jeg ikke fått til i år. Jeg har begge de to uleste (4 3 2 1 og Elmet) fra kortlisten på Kindelen og hadde trodd og håpet jeg skulle rekke å lese dem før i dag, men må innse at det ikke skjer. 4 3 2 1 er 866 sider lang. Av de nominerte bøkene som ikke kom med på kortlisten har jeg lest og anmeldt The Underground Railroad.
Den mest originale boken og den jeg helt klart likte best av alle var Lincoln in the Bardo, men jeg har en følelse av at det er Ali Smith som vinner med Autumn – som i tillegg til å være aktuell er klok, morsom og optimistisk. Hadde History of Wolves vunnet hadde jeg også blitt glad, den har vokst på meg etter jeg var ferdig med å lese den.

Ellers er jeg glad for at Kazuo Ishiguro vant Nobels Litteraturpris i år. Neste år kan Murakami få den, synes jeg. Jeg har bare lest en bok av Ishiguro, men den var fantastisk. Du kan lese anmeldelsen av The Buried Giant her. Jeg ønsker å lese mer av Ishiguro og tenkte å fortsette med Never Let Me Go som jeg har stående i bokhylla. 

Men nå handler det om Man Booker, så la oss holde oss til det. Bøkene som kan vinne prisen i morgen er:



Emiliy Fridlund (USA) - History of Wolves *288 sider (LEST, GOD BOK!)
Hovedkarakteren Madeline er fjorten og ganske isolert på skolen i Minnesota. Hun er fascinert av en livlig og attraktiv jente i klassen og den karismatiske historielæreren som senere blir arrestert for besittelse av barneporno. A history of Wolves er ikke en historie om ulver, men noe av nøkkelen i tematikken ligger nok i ulven som symbol for ensomhet og det å sultent søke etter tilhørighet i en flokk med likesinnede. Hva er vi villig til å gjøre for å bli sett og hørt, og hva er vi villig til å overse når vi først har funnet vår plass? Det er noen av bokens sentrale spørsmål. Jeg synes boken var klok, mørk og undrende samtidig. Anbefales!

George Saunders (USA) - Lincoln in the Bardo *343 sider (LEST, MIN FAVORITT)
Jeg elsket denne boken! Forfatteren balanserer et portrett av sorgen over å miste et barn – kanskje den hardeste sorgen man kan rammes av – med et historisk perspektiv, en god dose fantasi og en særegen humor. Likevel blir det aldri uverdig fra Saunders. Dette er en bok man har lyst til å fortelle alle om, men som det er vanskelig å kommunisere merittene til. En bok om president Lincoln, og et barn som dør – og den er hysterisk morsom? Kollegaene rundt lunsjbordet ga meg et spørrende blikk. "The Bardo" er et slags mellomstadie mellom død og gjenfødsel i buddhisme (takk, Wikipedia).

Mohsin Hamid (Pakistan-Storbritannia) - Exit West *231 sider (LEST, MEH)
How to get filthy rich in rising Asia var en av 2013s beste bøker, synes jeg - så jeg var veldig nysgjerrig på Exit West. Dette er en kjærlighetshistorie der trusselen om borgerkrig driver et ungt par på flukt. Jeg ble dessverre ikke så grepet av denne. Kort oppsummert synes jeg det var: Ungt par forlater et land og entrer et annet (via en dør), røyker en joint og glir litt lengre fra hverandre. Repeat. Min anmeldelse er rett rundt hjørnet.

Paul Auster (USA) - 4 3 2 1, *866 sider (IKKE LEST)
Årets Man Booker-murstein er skrevet av Auster. Jeg har utsatt den i det lengtste fordi den var så lang, og nå rekker jeg ikke lese den før vinneren annonseres. Pokker! Kona til Paul Auster, norskættede Siri Hustvedt var på listen i 2014 med The Blazing World. Men hei, la oss holde oss til Paul Auster. Boken er en av listens mursteiner. 4 3 2 1 handler om en mann som lever fire liv samtidig. Det høres jo interessant ut.

Fiona Mozley (Storbritannia) - Elmet *320 sider (IKKE LEST)
Elmet er navnet på et lite sted der Daniel bor med Cathy og pappa, som er mye sint. De lever enkelt og isolert og barna er mye overlatt til seg selv. Situasjonen er uholdbar og Daniel bestemmer seg for å rømme. Jeg har fått med meg at flere av bokbloggerne virkelig likte denne, jeg rakk ikke å lese den før vinneren ble annonsert, men planlegger å lese den senere. Mer om Elmet kan du lese på Goodreads.

Ali Smith (Storbritannia) - Autumn *264 sider (LEST, DEN JEG TROR VINNER)
Ali Smith har en herlig stemme, og hun forteller om påvirkningskraften vi har på hverandre– og om todelingen av samfunnet i immigrasjons-debatten – som foregår under navn som EU-debatt og verdidebatt. Autumn har klare referanser til A Tale of Two Cities (it was the best of times, it was the worst of times) og ser på hvordan nabolag blir todelt i diskusjoner som i all hovedsak handler om innvandring eller nasjonale interesser vs. felles interesser (Brexit og flyktningkrisen). Hvordan ingen snakker om det. Hvordan alle snakker om det. Hvordan Brexit var en stor seier. Hvordan Brexit var et stort tap. Flyktninger dra hjem. Flyktninger: Vi er allerede hjemme, tusen takk. Det beste i denne boken bortsett fra skildringene av relasjonene til Daniel og Elisabeth – er Ali Smiths stemme. Hun er klok og ukonvensjonell. Denne likte jeg veldig godt og jeg tror den vinner årets pris.


Hvem tror du vinner i morgen, og er det den samme boken som du håper skal vinne?



onsdag 11. oktober 2017

S. Neuvel - Themis files 1 & 2 (Sleeping Giants & Waking Gods)

Kjæresten anbefalte denne serien. Han hører mage lydbøker i året - hovedsakelig sci-fi og thrillere dersom har velger skjønnlitteratur. Vi har ulik smak, men etter han tipset meg om Dark Eden, som jeg elsket - var jeg klar for en ny trilogi. "Bok to er enda bedre enn bok en" fortalte han. Det skjer jo aldri. Nå har jeg lest begge de to første bøkene, den siste i serien kommer 1.mai 2018. Jeg vil ha den nå!

En liten jente er ute og sykler og faller ned i et firkantet hull. Hun lander i noe som likner på en diger metallhånd. I voksen alder får hun jobben å lede et team som forsker på hånden, som kun er en av flere enorme kroppsdeler som dukker opp. Arkeologer anslår kroppsdelene til å være flere tusen år gamle, men teknologien er ukjent for oss. Kroppsdelene er av et sjeldent metall man kun finner i tilstrekkelige forekomster dypt i jordas indre og lyser turkis, med en ukjent energikilde. Hvem har laget kroppsdelene, og hva er de til? Lytter- og leservennlig sci-fi/thriller som er vanskelig å legge fra seg.



Forfatter: Sylvain Neuvel

Tittel:
Sleeping Giants (Themis Files #1), 320 sider.  Utgitt 26 april 2016
Waking Gods (Themis Files #2), 325 sider. Utgitt 4 april 2017

I et nøtteskall: kjapt men godt!

Favorittutdrag:
Ah, denne lydbokingen gjør det vrient for meg. Beklager! Har måttet raide Goodreads etter quotes.

“If you fall in love with someone, there’s a good chance the person won’t love you back. Hatred, though, is usually mutual. If you despise someone, it’s pretty much a given they’re also not your biggest fan.” 
"I have always been thoroughly bewildered by North Korea. They cannot be threatened, as they feel themselves superior to the one making the threat. They cannot be reasoned with, and most importantly, they are 100 percent convinced of their righteousness, so they cannot be bought. Megalomaniacs with delusions of grandeur are notoriously difficult to handle, but how generations of them can follow one another is beyond me."

Drivende thrillerserie
Bøkene er strukturert som intervjuer gjennomført av en ukjent autoritetsperson. Han er vel-artikulert og særdeles tørr/britisk. Det at hele boken består av intervjuer, altså dialog mellom to parter - gjør at den er velegnet som lydbok. Det virker så naturlig.

Jeg synes bøkene var spennende, og er enig med samboeren i at bok to klarte å holde trykket fra bok en oppe. Jeg hadde ørepluggen med lydbok i så ofte jeg kunne til jeg var ferdig med bok to. Det var imidlertid to ting som svekket historien for min del. Den ene var autoritetspersonens historie om hans "rise to power" som jeg synes var utrolig lite troverdig. Det blir først et problem godt ute i bok to, men boka hadde vært bedre med maktreisen hans uforklart. Det andre som irriterte meg var karakteren Kara som blir mer og mer klisje og gradvis mindre troverdig. Det er som om Neuvel har skrevet inn drømmedama si i boka. Hun er sterk, usentimental, har et hjerte av gull kamuflert bak et kjølig ytre, er superlojal, blendende vakker, rappkjefta, har ingen respekt for autoriteter og er i tillegg modig og altoppofrende (med et smil). Det blir litt mye av det gode.

Det overrasker meg at boken har blitt sammenliknet med The Martian - jeg har bare sett filmen, men de to har ikke særlig mye til felles, slik jeg ser det. Kanskje med unntak av at vi forholder oss til en logg og en tilsynelatende umenneskelig utfordring.

Dette er tilgjengelig til å være sci-fi (mye folk og følelser, lite teknologi), drivende akkurat som en thriller skal være og en riktig god historie. I tillegg slutter den ganske uventet. Man tror man bare leser siste side for å kunne sette punktum i en historie som har vært slutt en liten stund. Så endrer siste setning alt! Jeg elsker det!

Karakter: C

#pageturner, #nylitteratur, #jegskallesesistebokenogså #trilogi #spesieltvelegnettillydbokformatet #audible 
 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS