torsdag 27. juli 2017

Man Booker Longlist 2017 - rekordleservennlig?

Jeg håper dere har en god sommer! Favorittdagen i sommerferien er kommet - dagen der Man Booker slipper listen over nominerte bøker til den prestisjefylte prisen. Langlisten rommer tretten bøker - som omtales som "Man Booker-dusinet". Jeg vet flere gode norske bokbloggere har tenkt å lese disse bøkene og ser frem til å utveksle lesererfaringer og meninger underveis mot kåringen av en vinner 17.oktober. 

I fjor var det bemerkelsesverdig mange kjente forfattere, som flere forventet å finne på listen som ikke var inkludert. Clementine skrev det best når hun sa at "det mest oppsiktsvekkende med denne (fjorårets) liste er alle som IKKE er med." I år er det helt motsatt! Av de 10 bøkene flest GoodReadslesere forventet å finne på listen er åtte kommet med. Jeg kan ikke huske at det har skjedd noen gang. Jeg har pleid å begynne å lese "Eligible for Man Booker"-lista tidlig hvert år i håp om å komme tidlig i gang, men den har pleid å bomme langt oftere enn den treffer. Kanskje frister årets liste flere, siden den i større grad baserer seg på velkjente forfattere og bøker som allerede har gjort seg bemerket. Jeg skulle ønske det var flere asiatiske og afrikanske bøker med i år, ellers er det godt å se irene tilbake på listen.

Årets liste har like mange briter som amerikanere - tilsammen åtte, to irer, to britiske pakistanere og en inder. Det er syv menn og seks kvinner. Tre av forfatterne er debutanter. Kun en av forfatterne har ikke vunnet noen litteraturpriser før, etter det jeg kan se. 



Årets nominerte er (drumroll, please)

Sebastian Barry (Ireland) - Days Without End *259 sider
Denne boken vant Costa-prisen i 2016. I tillegg til å vinne skjønnlitteraturkategorien vant den "årets bok". Barry er Man Booker-veteran og har knivet om Man Booker-prisen to ganger før. Days without End lå på andreplass på Goodreads liste over bøker leserne håpet å finne på Man Bookers longlist. Den historiske romanen følger 17-årige McNulty fra sultkatastrofen i Irland til hans nye liv i Amerika der han kjemper mot indianere, og senere også i borgerkrigen. Les mer om Days Without End på Goodreads.


Emiliy Fridlund (USA) - History of Wolves *288 sider
Nykommeren Emily Fridlund har doktorgrad i litteratur og History of Wolves er hennes første roman. Hun har tidligere skrevet novellesamlingen Catapult, som har vært nominert til tre ulike litteraturpriser, hvorav den vant en (Mary McCarthy Prize). History of Wolves har av noen blitt kategorisert som YA, jeg er ikke sikker på om det stemmer. Hovedkarakteren Madeline er fjorten og ganske isolert på skolen i Minnesota. Hun er fascinert av en livlig og attraktiv jente i klassen og den karismatiske historielæreren som senere blir arrestert for besittelse av barneporno. Les mer om History of Wolves på Goodreads.


Mohsin Hamid (Pakistan-Storbritannia) - Exit West *231 sider
How to get filthy rich in rising Asia var en av 2013s beste bøker, synes jeg - så jeg er nysgjerrig på Exit West. Dette er en kjærlighetshistorie der trusselen om borgerkrig driver et ungt par på flukt. Les mer på Goodreads om Exit West.


Mike McCormack (Irland) - Solar Bones *223 sider
Ny forfatter for meg, men ikke en debutant. Irene på ManBookerlisten pleier å ha interessante bidrag. McCormack har vært nominert til tre andre litteraturpriser med Solar Bones og vunnet en (Goldsmiths Prize 2016). På allhelgensaften kan de døde vekkes til live og det er akkurat det som skjer når Marcus Conway finner veien tilbake til middagsbordet for å reflektere over hvordan det kunne gå så galt. Les mer om Solar Bones på Goodreads.


Jon McGregor (Storbritannia) - Reservoir 13 *336 sider
McGregor har vært med på ManBookerlisten to ganger før, og er enda en prisvinnende forfatter. Årets liste ser nesten ut til å ha hatt det som uformelt krav at man skal ha vunnet minst en litteraturpris fra før. Handlingen er lagt til hjertet av England, der en ung jente som ferierer med familien blir borte og hvordan dette preger menneskene og stedet de neste tretten årene. Les mer på Goodreads.


Fiona Mozley (Storbritannia) - Elmet *320 sider
Listas andre debutant har en bok som i skrivende stund ikke er på markedet enda, og dette er hennes første nominasjon til en litteraturpris (for en pris å starte med!). Goodreads oppgir at Elmet kan ventes publisert 10.august. Elmet er navnet på et lite sted Daniel bor med Cathy og Pappa, som er mye sint. De lever enkelt og isolert og Cathy og Daniel er mye overlatt til seg selv. Situasjonen er uholdbar og Daniel bestemmer seg for å rømme. Mer om Elmet kan du lese på Goodreads.


Arundhati Roy (India) - The Ministry of Utmost Happiness *464 sider
Dette er nok boken på listen som det er knyttet mest forventninger til. Hun vant i 1997 med debutromanen sin, The God of Small Things. Den står i hylla og gir meg dårlig samvittighet nesten hver måned. I Ministry (...) følger vi Anjum som er hirja, Indias tredje anerkjente kjønn, på en reise gjennom India. Hirja ser ut til å omfatte tvekjønnede, men også transpersoner er en del av kulturen. Jeg har holdt Balansekunst høyt så lenge, og håper Ministry kan gi meg en opplevelse i samme gate. Les mer om The Ministry of Utmost Happiness her.


George Saunders (USA) - Lincoln in the Bardo *343 sider
Årets pussigste bok mistenker jeg. Mange kjenner kanskje 10th of December, som vant Folio-prisen i 2014. Jeg har den stående i bokhylla, men har ikke lest den. Forfatterens første roman handler om Abrahham Lincoln og elleveåringen hans, Willie som dør rett før borgerkrigen i 1862. To dager etter begravelsen tilbringer Lincoln natten ved graven. Boken følger handlingen gjennom natten - og her skjer det ikke rent lite. Denne gleder jeg meg til, skal se om jeg for overtalt kjæresten til en samlesing. Lincoln in the Bardo er beskrevet nærmere på Goodreads sine sider.


Paul Auster (USA) - 4 3 2 1, *866 sider
Årets Man Booker-murstein er skrevet av Auster. Jeg lurer litt på å se an om den kommer med på kortlisten før jeg går løs på den, rett og slett fordi 866 sider er litt mye. Men før eller siden må jeg lese noe av Auster, så det er på høy tid. Kona til Paul Auster, norskættede Siri Hustvedt var på listen i 2014 med The Blazing World. Men hei, la oss holde oss til Paul Auster. Boken er en av listens mursteiner. 4 3 2 1 handler om en mann som lever fire liv samtidig, les mer om boken på Goodreads.


Kamila Shamsie (Storbritania - Pakistan) - Home Fire *288 sider
Shamsie er enda en prisvinnende forfatter, og har fått oppmerksomhet og anerkjennelse både i India og internasjonalt. Home Fire har ikke kommet ut enda, men kan ventes 15 august. Isma er den ansvarlige storesøsteren som tar over som familiens overhode når moren dør. Hun bor i en leilighet i London med søsknene sine. Så mottar hun et fristende studietilbud i USA, og ser muligheten for å endelig prioritere seg selv. Samtidig gir søsknene henne nok å bekymre seg for i London når de engasjerer seg i politikk. Les mer om Home Fire her.


Ali Smith (Storbritannia) - Autumn *264 sider
Herlige Ali Smith er tilbake, hun er Man Booker-veteran. Jeg husker henne best som forfatteren med bustete hår og buksesmekken åpen under ManBookerarrangementet for alle kortlistede forfattere i 2014. Jeg har lest How to be both (2014) og The Accidental (2005), begge har vært nominert til Man Booker. Atumn er den første av fire bøker i serien Seasonal (kan jo gjette hva de tre andre skal hete) - og diskuterer hva rikdom, verdi og høsting er i en moderne kontekst. Interessant! På Goodreads ser det nesten ut som hun har samme cover som Elmet.


Zadie Smith (Storbritannia) - Swing Time *453 sider
Artig å se Zadie Smith tilbake på Man Bookers liste. Hun var kortlistet for On Beauty i 2005. Jeg gleder meg til å bli kjent med denne forfatteren. Swing Time handler om to venninner som begge ønsker å bli dansere, men kun en av dem har talent. Den andre har imidlertid noen interessante ideer. Handlingen er lagt til London og Vest-Afrika og rase/etnisitet er et sentralt tema. Les mer på Goodreads!


Colson Whitehead (USA) - The Underground Railroad *306 sider
Denne leste Obama i sommer - og den vant en Pulizer og National Book Award. Just saying.... The Underground Railroad toppet listen over bøker Goodreadsleserne håpet å se på Man Bookers longlist, et ønske som ble innfridd. Jeg leser den nå, og liker den godt. Tenk deg at det går en hemmelig togbane som frakter slaver på rømmen fra sørstatene til frihet. Det er utgangspunktet for Whiteheads roman. Vi følger Cora som har rømt fra en brutal plantasje i Georgia, med livet som innsats. Usentimental og kjapp i vendingen så langt. Les mer på Goodreads.  Det overrasker meg om den ikke kommer med på Shortlist, men er vinnersjansene redusert av at The Sellout vant i fjor? De er jo ganske forskjellige, men tematikken er jo den samme. 

Hvilke håper dere å se på shortlist? 

Uten å ha mer enn lest meg 1/3 inn i The Underground Railroad, ønsker jeg meg følgende liste:

  • The Underground Railroad
  • Autumn
  • Lincoln in the Bardo
  • The Ministry of Utmost Happiness
  • Elmet 
  • History of Wolves 
spent på hvordan listen ser ut etter jeg har lest litt mer. Jeg har heller ikke tenkt på kjønn/nasjonalitet/tematikk etc. Bare på hva jeg gleder meg mest til å lese.




20 kommentarer:

  1. Ta det viktigste først: Arundhati Roy har ikkje skrevet romaner sidan 1997 då ho skreiv "Guden for små ting". "Sleeping on Jupiter" vart skrevet av Anuradha Roy og det er ikkje same person.

    Flott liste over forfatterne og eg lærte masse nytt! Eg gler meg til å lese og diskutere bøkene :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Pinlig feil! Jeg retter opp med en gang.

      Slett
    2. Eg las dette innlegget i går, og kunne ikkje la det stå slik. Då Sleeping on Jupiter var på lista for to år sidan trudde eg og det var same forfatter som Guden for små ting, men den gang ei. Veldig like namn uansett.

      Slett
    3. Eg driver absolutt ikkje og finleser innlegget ditt etter feil, men fant ein til. Mohsin Hamid var på kortlista i 2007 med "The Reluctant Fundamentalist". "How to Get Filthy Rich (...)" har aldri vore innom Booker-prisen ;-)

      Slett
    4. Det vet jeg da! Det er veldig bra at du er
      a) våken
      b) kunnskapsrik
      c) engasjert nok til å si til meg når jeg gjør feil.
      Det setter jeg veldig pris på. Jeg skjønner hvor feilkoblingen har skjedd med How to get filthy rich. Den var veldig lik Five Star Billionaire av Tash Aw som var på longlisten i 2013. Jeg leste boka og likte den og husker jeg sammenliknet disse to.

      Ellers ser jeg at du har kjempeimponerende fremdrift i longlisten. Der har jeg noe å strekke meg etter gitt. Jeg må slutte å se TV-serier på kvelden når lille potet er lagt.

      Slett
  2. Foreløpig er dette kortlisten jeg ville blitt mest fornøyd med:

    1. George Saunders - Lincoln in the Bardo
    2. Mike McCormack - Solar Bones
    3. Fiona Mozley - Elmet
    4. Sebastian Barry - Days Without End
    5. Jon McGregor - Reservoir 13
    6. Ali Smith - Autumn

    Håper alle lever opp til forventningene (Lincoln in the Bardo har jeg allerede lest og den synes jeg var genial). Håper også at noen av de jeg ikke vil tro havner på min shortlist overrasker og ender opp med å bli favoritter likevel.

    Holder på med Exit West nå og satser på å fortsette med Elmet etter den. Har en uke igjen på jobb før det er ferie, da blir det masse lesetid.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg så du ga Lincoln in the Bardo full pott på Goodreads, så den gleder jeg meg til. Prøver å overtale samboeren til å lese den sammen med meg. Så deilig at du har hele ferien foran deg, jeg begynner å jobbe nå på mandag. Exit West engasjerer foreløpig ikke nok til å være med?

      Slett
    2. Jeg liker hvordan den viser hverdagen i en by som er en stadig økende konfliktsone. Vi får innblikk i hvordan vanlige mennesker blir berørt - ikke i form av død og fordervelse (foreløpig i hvert fall), men i form av å miste tilgang til internett, miste mobildekning og føle seg avkuttet fra andre mennesker, ikke kunne gå ut om kvelden. Det er fokus på de dagligdagse tingene, ikke på store hendelser og det liker jeg. Det føles litt annerledes enn en del andre krigs/konfliktbøker. Han har med en del digresjoner jeg foreløpig ikke forstår poenget med og kjærlighetshistorien engasjerer kanskje litt mindre enn jeg hadde håpet.

      Tror jeg sammenligner den en del med boken fra Sri Lanka som til dels var en slags hyllest til de dagligdagse tingene som blir glemt i en krigssone (det å kunne gå på do uforstyrret, spise nok, vaske seg med såpe, sove mer enn noen timer sammenhengende) og som var så utrolig godt skrevet at lite kan toppe den for min del. Exit West når ikke helt opp i den sammenligningen.

      Lincoln er både uendelig trist og fantastisk morsom. Elsker karakterene i den boken.

      Slett
    3. Ja, jeg skjønner hva du mener. Det berører endel mer når man skjønner hvordan vanlige mennesker rammes fra dag til dag. Kjærlighetshistoriene i endel bøker blir ofte litt påtatt, og mange bøker hadde vært bedre uten. Hva heter boka fra Sri Lanka? #clueless

      Jeg håper vi er på bølgelengde med Lincoln! Den virker veldig original og er nok den neste boken jeg starter på.

      Slett
    4. Kjærlighetshistorien var forsåvidt grei, ikke noe tradisjonell kjærlighetshistorie egentlig. Men jeg har en del problemer med boken, flere enn jeg hadde i starten. Ingen favoritt. Er i gang med Autumn, den er jeg derimot veldig begeistret for så langt. Tenkte å begynne på Auster snart også, så kan jeg se om jeg for en gangs skyld klarer å lese en nominert murstein. Kan holde på med den innimellom de andre bøkene.

      Leste nettopp en bok som heter The Story of a Brief Marriage skrevet av en fra Sri Lanka (Anuk Anudpragasam). Handler om slutten av den 25 år lange borgerkrigen på Sri Lanka (2009) og er en av de beste bøkene jeg har lest i år. Utrolig sterk og nydelig skildret. Følger noen få karakterer i ca. ett døgn. Den fant jeg på Booker-eligible listen og hvis den stemmer at den kunne blitt nominert synes jeg det er utrolig synd at den ikke ble det.

      Slett
  3. I år ble jeg brått superengasjert av Booker-lista, og måtte grave fram Kindle'n i går for å kunne begynne med en gang. Omtrent 30% inn i Exit West, og liker foreløpig det jeg leser. Det flyter veldig lett. Har dessuten bestilt papirversjoner av Swing Time, The Underground Railroad og Days Without End. Føler jeg vet for lite om noen av bøkene til å danne meg en ønske shortlist foreløpig, men gleder meg til å være med i diskusjonene i år og gjøre meg opp en egen mening. Så får vi se hvor lenge engasjementet holder.

    SvarSlett
    Svar
    1. Fantastisk! Skål for superengasjement. Papirversjoner er supert, har en egen bookeravdeling i bokhylla og tenkte å gjøre det samme - så snart jeg vet hvilke jeg liker godt nok til at jeg vil ha papirkopier av dem. Hvilket minner meg på at jeg begynner å bli for gammel for paperback og bør gidde å bruke de ekstra kronene på Hardcover. Bokhylla mi er 80% paperback. :/

      Gleder meg til å lese meningene dine. Egentlig hadde det vært kjempekult med en bookerkveld når de sier hvem som vinner. Så kunne vi snakket om bøkene og streamet arrangementet. Kunne mekket litt mat og vin for de som ville.

      Slett
  4. Tusen takk for en fin oppsummering. Har fulgt prisen de siste fem årene og ser mange kjente navn i år. Er 30% inne i Swing Time og liker den, samme følelsen som da jeg leste White Teeth. Underground Railroad er allerede på kindle'en og har en uke ferie og god tid til å lese.

    Må innrømme at jeg setter pris på at longlisten stort sett består av korte bøker i år med unntak av den til Paul Auster. Har også kjøpt Solar Bones som består av kun en setning. Middelaldrende ingeniør som meg så kanskje jeg liker den selv om den er litt eksperimentell!

    Gleder meg til diskusjonene.

    Sommerhilsen fra Marianne E

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marianne, god sommer til deg! Jeg er også glad for mange korte bøker - det pleier jo å være noen av dem. Tenker dommerne som leser hver bok 2-3 ganger også synes det er greit. Består Solar Bones av en setning?! Hva er de andre 222 sidene fylt med? #spent

      Slett
  5. Jeg pleier bestandig å bruke din oppsummering av longlist som hjelp når jeg skal velge hvilke bøker jeg skal starte med/hoppe over etc. Du oppsummerer så greit hva bøkene handler om + at det er veldig kjekt med at du nevner sidetall.

    Nytt av året er at jeg bare leste om ca halvparten nå, - forsøker å gå et par av bøkene i møte helt uten forhåndskunnskap. Gjenstår å se om jeg klarer å holde meg til, eller om nysgjerrigheten tar overhånd.

    God bookering!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg ble veldig glad når jeg leste at du har brukt listen som verktøy. :) Jeg bruker den på akkurat samme måte, det å lage den gir en grei oversikt over de nominerte bøkene og jeg klikker tilbake flere ganger når jeg lurer på hvilken bok jeg skal lese som neste. Jeg liker eksperimentet ditt. La oss vite hva du foretrekker når du er ferdig. Det kan være greit å ikke vite for mye før man starter også.

      Slett
    2. Det har gått spektakulært dårlig så langt, lyktes i å holde meg unna omtaler/goodreads/andre kommentarfelt, men tenkte ikke på at mitt eget kommentarfelt også innbyr til diskusjon. Nå vet jeg hva de fleste bøkene handler om, og har også lest gjennom dette innlegget på nytt uten å hoppe over noe. Skal forsøke å skru fast skylappene mine litt bedre neste år, for jeg likte tanken.

      Slett
    3. Sorry, not sorry. Lover å la være å kommentere til neste år hvis du virkelig ikke vil vite noe ;) Nå bare gleder jeg meg til du er ferdig med Exit West og klar for å diskutere!

      Slett
    4. Knis, det var min egen skyld. Burde ha spesifisert at jeg ikke ville vite noe - men tenkte ikke på det før etter at jeg hadde trykket publisert. Neste år skal jeg benytte både CAPS LOCK og skylapper. Blir spennende. 25% uti Exit West liker jeg den veldig godt, men går lissom å venter på at den skal tape seg..

      Slett
    5. Siden du går og venter på det taper den seg sikkert ikke ;) Mange liker den veldig godt, kan være du blir en av dem.

      Slett

 
BLOG DESIGN BY DESIGNER BLOGS